středa 21. března 2012

Most zamilovaných v Praze

Most zamilovaných v Praze

Můstek u Velkopřevorského mlýna na Kampě je nejstarším, který vede přes protékající říčku Čertovku. Není nijak velký. Jeho délka je 20,5m a šířka 4,3m. Přes kovové mříže je z něj zajímavý výhled na otáčející se mlýnské kolo a vodníka, jež to tam hlídá.
mlýnské kolo s vodníkem u mostu zamilovaných
Výhledy se však pomalu začínají zmenšovat, neboť na kovových mřížích neustále přibývá visacích zámků. Ale ne ledajakých.
mříže se "zamilovanými zámečky"
Zámky pomalované jmény, různých barev, tvarů, velikostí, přidělávají na mříže zamilované páry a klíčky pak odhazují do vody.
zámečky mají svá jména a po uzamknutí klíčky letí do vody
Tento zvyk, rituál prý původně pochází z Číny, kde byla u Velké Čínské zdi připevněna lana. Na ně novomanželé zavěšovali zámečky a odhozením klíčků přes zeď jim mělo zajistit věčnou lásku a štěstí. V Evropě se tento zvyk spíše ujal díky knize „Chci tě“ od itala Federica Moccii. V knize popisuje zamilovaný pár, který svou lásku stvrdí právě připevněním zámku na římský starobylý most Milvio a hozením klíčků do řeky Tibery. Autor zvolil tento most Milvio záměrně, neboť na něm zahynul mučednickou smrtí patron všech zamilovaných sv. Valentýn.

Žádné komentáře:

Okomentovat